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INTRODUCTION 
 

This guidance reflects the requirements in Title I, Part A, section 1118 Fiscal Requirements (20 
U.S.C. 6321) of the Elementary and Secondary Education Act (ESEA), as amended by the Every 
Student Succeeds Act (ESSA). The examples provided should not be regarded as exhaustive or 
limiting, LEAs may develop alternative approaches that are consistent with the Title I statute

https://www2.ed.gov/policy/elsec/leg/essa/index.html
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A9.   No, Title I costs must still be allowable under the Title I program.  At a minimum this 
means:  
 

¶ Costs must still be necessary and reasonable. 

¶ Costs must be permissible under Title I and ESSA generally. Context matters.  For 
example, a school operating a schoolwide program should be able to demonstrate that 
a Title I cost is consistent with the school’s needs assessment and schoolwide plan.   

¶ Costs still must only benefit eligible students (eligible students = all students in a 
schoolwide program and identified students in a targeted assistance program). 

 
Q10: Are Supplement Not Supplant requirements the same as Comparability requirements?  
 
A10: No. While both Comparability and Supplement – Not Supplant look at how LEAs distribute 
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supplemental resource for Title I program schools. 
 
Q13: Can we use our actual per-pupil expenditures State and Local fiscal data to demonstrate 
compliance with supplement not supplant? 
 
A13: No. Although the two concepts—the methodology to allocate State and local funds to 
schools and the reporting of actual per-pupil expenditures for each school—are related, they 
are distinguishable and serve different purposes. Actual per pupil expenditures data represents 
a retrospective analysis of how much was spent by each school. The compliance demonstration 
for the supplement not supplant requirement is based on the methodology by which State and 
local funds are allocated to schools. It is designed to ensure Federal funds are not supplanting 
State and local funds at the point in which State and local funds are allocated to schools. Since 
actual per-pupil expenditure data is not a methodology by which State and local funds are 
allocated to schools, it therefore cannot be a methodology for an LEA to demonstrate 
compliance with supplement not supplant. 
 
Q14.  Are there LEAs that, in whole or in part, do not need to have a methodology to 
comply with ESEA section 1118(b)(2)?  

 
A14 Yes. An LEA need not have a methodology to comply with ESEA section 1118(b)(2) if it 
has—  
 

¶ One school;  

¶ Only Title I schools; or  

¶ A grade span that contains only: (1) a single school, (2) non-Title I schools, or (3) Title I 
schools (i.e., no methodology is required for this grade span).  

Although such an LEA need not have a methodology to comply with ESEA section 1118(b)(2), 
it does not relieve the LEA of its requirement under ESEA section 1118(b)(1) and elsewhere 
to operate consistent with all Federal, State and local requirements and to provide free 
public education, including for schools and grade spans meeting the conditions described 
above. 
 
Q15: Do the supplement not supplant requirements described in this document apply to 
other ESEA programs with a supplement not supplant requirement?  
 
A15: No. Other ESEA programs that have a supplement not supplant requirement are not 
affected by the new language in ESEA section 1118(b). Those programs include:  
 

¶ Title I, Part C (section 1304(c)(2));  

¶ Title I, Part D (section 1415(b));  

¶ Title II, Part A (section 2301);  

¶ Title II, Part B, Subpart 1 (section 2212(g));  

¶ 
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In addition, to the extent that an LEA retains State and local funds to implement activities that 
are required by Federal, State or local law, the LEA must use those funds in a manner that does 
not consider a school’s Title I status. 


